Ömer ve Emine Akın

Ömer ve Emine Akın

Okulumuza adları verilen büyüklerimiz;

ÖMER AKIN   ve   EMİNE AKIN

24.11.2019 846

OKUMAK İÇİN GİTTİLER



Ömer Akın (1915-1999)

Ömer Akın (Patur), 1915 yılında Yahyalı' nın Çiğilli Mahallesi' nde dünyaya geldi. Esas soy ismi Patur iken kendisini askerde çok seven komutanının ısrarı üzerine soy ismini AKIN' a çevirdi. Dolaysıyla Paturoğlulları' ndan Mehmet oğlu Mustafa ile Hüseyin kızı Fatma Patur' un üç çocuğundan biridir. Henüz üç aylık bebek iken babasını kaybederek yetim kaldı. Dayısı Kiriş Ali' nin yanında büyüdü. Çocuk yaşta hayatın zorlukları ile karşılaşan Ömer Akın, Çiğilli Mahallesi' nde o zamanki varlıklı bir ailenin yanına yardımcı olarak girdi. Bir müddet çalıştıktan sonra aileden gördüğü kötü muamele nedeniyle ayrıldı. Bunun üzerine geçit vermeyen Toros Dağları' ndan yaya geçerek Çukurova' ya pamuk toplamaya gitti. Sezonda 3 ay çalışıp 70-80 lira biriktirerek döndü. Bu paranın 30 lirası ile Emine Hanım' la izdivaç eyledi. Bu evlilikten 6 çocuk sahibi oldu. Kalan 40-50 lira ile esnaflığa başlayan Ömer Akın, ceviz toplayıp eşekle Dündarlı üzerinden 15-16 saatte Niğde'  ye satmaya götürdü; dönüşte Niğde' den aldığı ihtiyaç malzemelerini de Çiğilli Mahallesi' nde satarak çift yönlü kazanç elde etti. Zamanla kazancını artırarak Çiğilli' deki evinin bir odasını bakkal dükkanı, diğer odasını da manifatura-kumaş mağazası haline getirerek ticari hayatta hızla ilerledi. Yahyalı' da o zamanlar lise olmadığından onun hayalinde çocuklarını okutabileceği İstanbul vardı. Hayalini gerçekleştirmek yani çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak için 1964 tarihinde İstanbul' a göçtü ve kısa bir müddet sonra emekli oldu. Emekli olduktan sonra Yahyalı' da hayır işlerinde bulunarak halkın sevgisine mazhar, çocuklarına da örnek oldu. 19/12/1999 yılında da 84 yaşında Allah' ın rahmetine kavuştu.


Emine Akın (1922-2001)

Emine Akın (Balıkçı), 1922 yılında Çiğilli Mahallesi' nde dünyaya geldi. Babasının adı Ali, annesinin adı Ayşe' dir. Babası savaşta ayağından yaralandı, askerlik dönüşü genç yaşta verem hastalığından vefat etti. Emine Akın, anne tarafından Gesteliçli Hacı Mücellit Hoca soyundandır (Ölümü Miladi 1774). Hacı Mücellit Hoca, devrinin din alimlerindendir. İstanbul-Süleymaniye Kütüphanesi' nde kendi el yazması kitabının olduğu söylenir. Emine Hanım, Ömer Akın' la 1936 yılında evlendi. Emine Akın, 11 doğum yaptı; ancak 6 çocuğu yaşayabildi. 2001 yılının Mart ayında 79 yaşında hayata gözlerini yumdu.



OKUTMAK İÇİN GELDİLER 

Hikmet ve Ali Akın kardeşlerin rahmetli anne ve babaları, doğup büyüdüğü ilk ve son göz ağrıları Yahyalı' dan çocuklarını okutmak için ayrılmıştı. Onlarda okumak için yola revan oldukları koca şehirden şirin ilçelerine, Yahyalı' ya dimdik ve ufuk açıcı bir çehreyle, edayla geldiler. Okutma sevdalısı anne ve babalarına en güzel hediyelerini sunmalı; bir vefa bestesi, Yahyagazi' nin ocağında yankılanmalıydı. Adlarına Ömer-Emine Akın Anadolu Lisesi' ni yaptırarak anne ve babaya en güzel hediyelerini sunan Hikmet ve Ali Akın Beyler, müstesna eserleri ile artık Yahyalı' mızdalar. Kalbimizin en kudretli yerlerinde gezinen iki sevdalı, mühürlerini okulumuza vurdular, körpe dimağların yetişmesi için en güzel sığınağı inşa noktasında en büyük emekleri sarf ettiler. Sayın Hikmet ve Ali Akın Beyler, okumak için gittiğini yerden okutmak için geldiğiniz için sizlere minnettarız! Siz, bizlere hayatın en güzel penceresinden baktınız ve bizleri gördünüz. İki gözünüzle yola çıkarak yaptınız bu işleri. Şimdi sizleri yönetici, öğretmen ve öğrencisiyle yüzlerce göz bekliyor; bu sevdayı beraber yaşayalım, okulumuzun merdivenlerini beraber çıkalım diye.

 

 




08-02-2021